skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ilirsko-Bistriški grb v vitražu, 1873

Najstarejši odtis grba županstva Ilirske Bistrice je vsekakor tisti, ki je odtisnjen na »Ženitovanjski zglasnici« županstva Ilirske Bistrice z dne 10. junija 1871, ki ga hrani avtor tega zapisa. V isti čas sodi tudi vitraž oz. risba z grbom na steklu s tokratne slike, ki je ohranjena pri Brinškovih  v Trnovem pri Ilirski Bistrici.

Na steklenih vratih iz osrednjega prostora v prvem nadstropju vodijo dvojna vrata na velik balkon na prednji strani hiše. V zastekljenem delu nad notranjimi vrati je v lepo oblikovanem okviru izrisana barvna podoba bistriškega grba. Sama podoba liburne, ladjice na ščitu »francoske oblike« odstopa od do sedaj znanih upodobitev, krmilo je prislonjeno k ladjici, ni pa običajnih vesel, tudi rdeča barva v ščitu nadomešča uveljavljeno modro barvo, ki naj bi predstavljalo morje po katerem ladjica plove. Na sliki žagasta krona nad grbom s petimi rubini tudi v detajlih odstopa od znanih. Poseben »problem« predstavljata dve stranski  zastavi. Ona na sredi je vsekakor avstrijska cesarska zastava. Niti  razpored zastavnih barv na stranskih zastavah niti njihovih barv na odgovarjajo slovenski narodni zastavi. Morda pa vendar.

Morda kdo od bralcev Kamre zna povedati o tem kaj več? Moj naslov je v uredništvu Kamre. Sliko sem posnel leta 1973. (vč)   

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.