skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Tako je nastajal spomenik na Hribu svobode v Ilirski Bistrici, 1965

Sredi leta 1965 so pospešeno stekle priprave za zbor Prekomorskih brigad v Ilirski Bistrici in postavitev spominskega obeležja tisočem padlih prekomorcev pa tudi padlim domačinom in vsem partizanom, ki so padli v zaključnih bojih za osvoboditev Ilirske Bistrice.

Posebna komisija je med 28 predlogi in maketami izbrala predlog arhitekta Janeza Lenassija iz Kopra in arhitetkinje Žive Baraga, ki je poskrbela za zunanjo ureditev okolice spomenika.                                                                                               

Lenassijeva bela kocka kot, da je izrezana iz kraškega podzemlja spominja na kraške kapniške tvorbe pa tudi na kosti padlih shranjenih v kostnici v podnožju spomenika.

Kasneje je bil avtor nagrajen s Prešernovo nagrado za to spominsko obeležje. Spomenik pa uvrščen med najlepše spomenike NOB v Jugoslaviji. Izdelavo spomenika je prevzelo Gradbeno podjetje PRIMORJE Ajdovščina. Dela so stekla, vendar so se zavlekla še v leto 1966, ko je bil spomenik odkrit.

Na sliki Predstavniki Krajevnih organizacij SZDL občine Ilirska Bistrica na ogledu makete spomenika in gradnje spomenika, ko je bil vlit šele prvi steber. Na skrajni levi Franc Godec, predsednik SZDL občine, v sredi v sivi obleki Jože Grlj predsednik občine, na skrajni desni Franc Logar predsednik KO SZDL Vrbovo. Foto Vojko Čeligoj. (113, vč) 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.