skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

50 let obiskov Kozleka nad reko Reko

Zadnje dni aprila 1958 je planinsko društvo Ilirska Bistrica imelo svoj redni občni zbor. Do tedanji predsednik društva Igor Klanšček in tajnik Milan Šajn sta predala društvene vajeti novemu odboru z predsednikom prof. Dragom Karolinom. Sprejeli so program dela, oblikovali delovne skupine in se dogovorili za prvi društveni izlet. Cilj naj bi bil 997m visoki Kozlek nad dolino reke Reke. Določili do datum, 2. maj. Izlet sta vodila Milan Šajn in Drago Karolin. Skupina tridesetih planincev in mladine je krenila s Titovega trga v Ilirski Bistrici in po starih gozdarskih poteh dosegla vrh Kozleka.

Prav pohod na Kozlek je postal in ostal osrednja prvomajska manifestacija v občini Ilirska Bistrica do današnjih dni, ko se je zvrstilo skoraj 60 obiskov Kozleka.

Na sliki: trojica bistriških planincev leta 2007 med pohodniki na Kozlek, ki se je udeležila tudi prvega pohoda pred skoraj 50. leti. Z leve Zorko Šajn, Vojko Čeligoj in Tomo Šajn. Oba sinova Milana Šajna, vodiča prvega obiska Kozleka leta 1958. Vsi trije so v teh letih tudi zaključili svojo delovno dobo: Zorko v gospodarstvu, Vojko v prosveti in Tomo v novinarstvu. V ozadju glasbena skupina SNEŽNIK, ki že desetletja spremlja prvomajska srečanja na Kozleku.

Tudi Kozlek je v teh letih doživel dosti novega. Marljiva Planinska skupina Podgora je zgradila na Kozleku lepo planinsko postojanko, sam vrh Kozleka pa je postal obvezna točka planinske poti Kurirjev in vezistov.   

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.