skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Rečiški gasilci ob blagoslovu motorne brizgalne, 1932

V letih po prvi svetovni vojni je bil na območju Kraljevine Jugoslavije velik interes za ustanavljanje gasilskih društev. Tudi prebivalci Rečice so že v tem času razmišljati o organizaciji požarnega varstva. Kot je razvidno iz zapisnika ustanovnega občnega zbora, je bilo Prostovoljno gasilsko društvo Rečica ustanovljeno 30. maja 1926. Za prvega načelnika in poveljnika je bil izvoljen Mihael Užmah.
Že od ustanovitve naprej so se začela prizadevanja za pridobitev svojih prostorov. Ta so se pod vodstvom Mihaela Užmaha in Ludvika Kresseta začeli uresničevati že leta 1927, ko so stekle prve aktivnosti za pridobitev dokumentacije in materiala. Lastniki zemljišč so gasilcem podarili zemljišče, lastniki gozdov les, pa tudi vsi drugi posestniki in vaščani so na takšen ali drugačen način pomagali po svojih močeh pri gradnji, ki se je končala leta 1932, ko je bil gasilski dom svečano odprt.

Na fotogarfiji rečiški gasilci z botro Terezijo Klemen, ženo lokalnega trgovca, ob blagoslovu motorne brizgalne v Rečici leta 1932.

Vir: Breznikar, M.: Gasilstvo v občini Laško 1969-2017, 2017, str. 97-98

Prispeval: Milan Breznikar

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.