skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Slikar Miha Maleš v Laškem

Miha Maleš (1903–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev v 20. st. Bil je izredno plodovit slikar, grafik, ilustrator, restavrator, pisatelj, urednik, založnik in še marsikaj. Laščani dobro poznamo njegovo hči Travico Maleš Grešak, ki nam v svoji Galeriji Maleš v Zgornji Rečici na ogled postavlja številna Maleševa dela.

Miha Maleš, sicer doma iz Kamnika, pa je imel pomembne stike z Laškim že v medvojnem obdobju, natančneje l. 1935. Takrat je bil na daljšem obisku v Laškem (vsaj en mesec). Stanoval je v Planerjevi hiši na Podšmihelu, kjer sta živela zakonca Malenšek, Manca (učiteljica glasbe na osnovni šoli) in Stanislav (veterinar), ki sta bila starša znanega celjskega zdravnika Boruta Malenška. Zakonca Malenšek je Maleš poznal od prej, saj sta se v Laško preselila iz Kamnika.

O Maleševem bivanju v Laškem l. 1935 ni veliko znanega, je pa tu zagotovo ustvarjal. O tem nam priča več iz tistega leta ohranjenih monotipij (grafičnih tehnik enkratnega odtisa) Laškega. Ena izmed njih je ”Cerkev v Laškem”, ki je imela v izvirniku dimenzije 36 x 50 cm.

Prispeval: Matej Jazbinšek, fotografija je iz arhiva Travice Maleš Grešak

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.