skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Odkrivali so arheološko preteklost nad Ilirsko Bistrico, 1986

Območje nad Ilirsko Bistrico je arheološko bogato, tako z burno preteklostjo, kot z arheološkimi najdbami. G. Franc Poklar iz Podgraj, izjemni poznavalec zgodovinskih dogodkov tega področja svoja znanja že desetletja prenaša na ljubitelje tega zgodovinskega dogajanja, predvsem pa na šolsko mladino.

Proučil je vsa gradišča v okolici, jih skiciral, določil obdobje v katerem so bila grajena in način življenja v njih. Najdbe, ki se še vedno odkrivajo celo na površini, pa je opisal in posredoval strokovnim inštitucijam. Ni čudno, da je povsem zasluženo prejel najvišje priznanje Arheološkega društva Slovenije za svoje raziskovalno delo kot ljubiteljski arheolog. Proučil in pisno obdelal je tudi zgodovinski pomen družine Lazzarini v dolini reke Reke. Primorsko numizmatično društvo, v katerem je desetletja bil podpredsednik in domače zgodovinsko društvo sta ga proglasili za častnega člana. Občina Ilirska Bistrica pa mu je leta 1909 ob njegovi 90- letnici podelila najvišje, zlato občinsko priznanje.

Na sliki: Na Stražici 712m, pomembni arheološki lokaciji nad Ilirsko Bistrico april 1986. Sredi slike s palico g. Franc Poklar ob pripovedovanju vloge te izjemne  vzpetine, ki je po njegovem imela poseben kultni pomen! V skupini poslušalcev so poleg domačih članov PND tudi gostje z Obale, Kranja, Senožeč in Pivke. Z leve: Iztok Ljubič, zadaj Zdravko Čuk, Božo Cividini, Franc Poklar, strokovna sodelavka Muzeja iz Kranja, Maks Čopi iz Nove Gorice, Aleksander Franetič in Teo Brožič. (foto Vojko Čeligoj)

188/vč

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.