skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Moj mlada mami Dora

Moja mami se je kot tretja od štirih deklet rodila leta 1925 na domačiji Arzenškovih, po dom. pri Zaverjek, v vasi Bodrež v takratnem Sv. Vidu, danes v Šentvidu pri Grobelnem. Otroštvo je preživela v družbi mame Rotije in očeta Jožefa in sester Karline, Lizike in najmlajše Julijane,  ki jih je februarja dopolnila častitljivih 94 let in jesen življenja preživlja na rojstni domačiji v Bodrežu.

Kot je bilo za takratni čas povsem običajno, so vse štiri ob otroški igri pomagale pri lažjih kmečkih opravilih. Družina se je ob živinoreji in poljedelstvu ukvarjala še z gozdarstvom in vinogradništvom.

Moja mami se je med drugo svetovno vojno leta 1942 izučila za šiviljo v damskem-modnem salonu Josefine Legnat v Šmarju pri Jelšah.  Pri štiriindvajsetih se je leta 1949 poročila z Ivanom Žmaherjem (1926-2004) prav tako doma iz Bodreža. Mlada družina je živela v Celju, kjer se je najprej rodil brat Marijan (1949-2012) in nato leta 1955 moja malenkost. Mama je doma skrbela za gospodinjstvo, naju z bratom vzgajala s predano ljubeznijo in tako oba skrbno pripravila za življenje. Jesen življenja je ob težki bolezni do smrti leta 2010 preživljala v našem domu, kjer smo se ji z mojo družino skušali vsaj malo oddolžiti za vse dobro, ki sem ga bila po njej deležna.

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.