skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dan planincev na Sviščakih, 1975

V jeseni leta 1975 je planinsko društvo Ilirska Bistrica sprejelo organizacijo osrednje slovenske prireditve Dneva planincev. Velik zalogaj za naše malo planinsko društvo. Pričakovati je bilo treba nekaj tisoč planincev iz vse Slovenije ter bližnjega zamejstva. Udeležbo so najavili tudi naši planinski prijatelji iz slovenskega zamejstva, Istre, Kvarnerja in Zagreba.  Obsežne naloge se nismo ustrašili. Opravili smo vse, kar se nam je zdelo, da je potrebno storiti. Številnim udeležencem smo želeli predstaviti tudi okolico Snežnika in pripravili izlete tudi še na Planinec, Orlovico, Mašun, Črni dol in na Jarmovec, kamor so goste popeljali društveni planinski vodniki. Na novo smo markirali vse predlagane poti, za tokratne cilj smo pripravili nove planinske žige, dr. Peter Soklič nam je oblikoval znak srečanja: stiliziran cvet planinskega svišča. Za planince filateliste smo pripravili priložnostni poštni žig, za zbiralce planinskih značk so nam v delavnici Pretnar v Radovljici, skovali značke z istim simbolom. Spominske kuverte pa je izdelal Marjan Lukančič.

In tako je tudi bilo. Udeležba je bila vse hvale vredna. Vse je teklo po načrtih. Naši planinski vodniki so popeljali udeležence na Snežnik in na dogovorjene vrhove. Takratni predsednik PZS dr. Miha Potočnik je pripeljal na Sviščake in na Snežnik kar pol tedanjega Izvršnega sveta SRS. Bili smo zadovoljni, da je bila obsežna naloga primerno izpeljana.

Na sliki: Osrednja slovesnost je bila ob dnevu planincev, 14. sept. 1975  pred Planinskim domom na Sviščakih. Tako pa je izgledala velika tabla pred planinski domom z vrisanimi planinskimi cilji tega dne. Dan pred slovesnostjo sta prišla v »kontrolo« tudi naša mlada planinca Janko in Metka. 285/vč

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.