skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Kulturno društvo bratov Dobrotinšek Škofja vas

Med nemško okupacijo je vsa kulturna dejavnost v Škofji vasi zamrla. Do njene ponovne oživitve je prišlo leta  1946, »ko so nekateri igralci, ki so aktivno delovali na področju kulture  že pred vojno, ter še drugi mladi ustanovili kulturno društvo, ki si je nadelo ime po Dobrotinškovih fantih, ki so izgubili življenje v vojni«.[1] V društvo je bilo vključenih več sekcij, med katerimi je bila najmočnejša dramska sekcija, ki je vsako leto uprizarjala različna dramska dela. Predstave so uprizarjali na prostem ali pa v dvorani. Gonilna sila oziroma režiserji so bili: Julko Kožuh, Angela Mavc, Alojz Zagožen, dr. Franc Zupančič, ing. Bela Bukvič, Martin Pečnik in kot najmlajši Vinko Sentočnik.

Dramska sekcija je aktivno delovala do začetka 70. let, nato pa je njeno delo za nekaj časa zamrlo. V  teh plodnih letih po vojni so vsako leto na oder postavili vsaj eno ali dve dramski deli različnih žanrov v izvedbi odraslih in otroških skupin. Leta 1999 so nekateri nekdanji igralci skupaj z mladimi krajani ponovno strnili vrste in oživili delovanje dramske sekcije Kulturnega društva bratov Dobrotinšek Škofja vas. Poleg uprizarjanja dramskih del, med katerimi so bile pri občinstvu še posebej dobro sprejete komedije, so vsako leto s proslavo počastili slovenski kulturni praznik. Mnogokrat so na proslavi sodelovali zanimivi gosti, kot denimo igralec Pavle Ravnohrib, igralec in pesnik Tone Kuntner, Moški pevski zbor Slovenskega prosvetnega društva »Trta« iz Žitare vasi na avstrijskem Koroškem, tamburaši iz Vinice na Hrvaškem, Folklorna skupina Kulturnega društva Obrež, učenci Osnovne šole Vojnik ter glasbeniki Glasbene šole Celje.

Kulturno društvo bratov Dobrotinšek Škofja vas uspešno deluje se sedaj. 


[1] Vsi navedeni podatki o Kulturnem društvu bratov Dobrotinšek Škofja vas so povzeti iz publikacije Kulturno društvo bratov Dobrotinšek Škofja vas – 70 let, november 2016.

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.