skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ta norčavi pustni čas: slovenske pustne šege in navade

V torek, 6. februarja 2018, ob 19. uri, vas vabimo na predavanje Primoža Hienga o slovenskem pustu in pustnih običajih danes. Predavanje bo v kletni dvorani bežigrajske in Slovanske knjižnice. Ob tem si lahko v preddverju ogledate razstavo pustnih fotografij, ki jih je posnel ta novinar in publicist. 

Fotograf, novinar in publicist Primož Hieng bo spregovoril o slovenskem pustu in vseh oblikah šemljenja po Sloveniji. Najpomembnejša ugotovitev je, da pustne običaje ohranjajo v številnih slovenskih vaseh, zaselkih, krajih in mestih. Ne le to: pojavljajo se nove pustne skupine, ki iščejo svojo tradicijo v pustnih šegah svojih prednikov, razvijajo se pustni karnevali, predvsem pa oživljajo pustno tradicijo tam, kjer je morda odšla že v pozabo. Še tako skriti pustni običaji so tudi z načrtnim delom in raziskovanjem fotografa in publicista Primoža Hienga postali znani širši javnosti.

Svoje pomembno poslanstvo so opravili tudi mediji, ne nazadnje avtorjeva monografija Ta norčavi pustni čas, ki je nastajala dobro desetletje, in je izšla novembra 2011. Avtor razstave je istega leta prejel Murkovo listino za dolgoletno fotografsko dokumentiranje ter opisovanje pustnih šeg in navad v Sloveniji. Leta 2014 je izšla še druga Hiengova pustna monografija Pod masko skrit in norčavo odkrit, ki jo je avtor posvetil izdelovalcem pustnih mask in ohranjevalcem slovenske pustne tradicije.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.