skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

31. januarja 1944 je v Šentvidu pri Ljubljani umrl Ciril Drekonja, slovenski pisatelj, pesnik, organizator slovenskih učiteljev na Primorskem in borec proti fašizmu

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
31. januarja 1944 je v Šentvidu pri Ljubljani umrl Ciril Drekonja, slovenski pisatelj, pesnik, organizator slovenskih učiteljev na Primorskem in borec proti fašizmu. Rodil se je 2. julija 1896 na Temeljinah.

Osnovno šolo je dokončal v Podmelcu. Po nasvetu domačega učitelja Josipa Kende je nadaljeval pripravnico za učiteljišče v Tolminu, nato učiteljišče v Gorici. Maturiral je v Ljubljani leta 1916. Med šudijem se je preživljal z inštrukcijami, vendar je ves čas živel v velikem pomanjkanju, zato je večkrat bolehal. Po študiju je poučeval v mnogih manjših krajih: leta 1917-18 na Pečinah na Šentviški planoti, po vojni leta 1919 na Slapu pri Vipavi, do leta 1928 spet na Pečinah, Šentviški Gori in na Slapu ob Idrijci. Tega leta so ga italijanske oblasti zaradi njegove nacionalne zavednosti in osveščenosti premestil v Piemont, vendar se je vrnil že po nekaj mesecih ter zaradi svoje marksistične in protifašistične opredeljenosti zbežal v Jugoslavijo. Poučeval je v Kobiljah, od 1930-1937 v Turnišču pri Ptuju, kasneje v Jarenini in Pobrežju pri Mariboru in nazadnje kot šolski nadzornik v Kamniku. Leta 1941 so ga Nemci zaprli in mučili. Preden je bil leta 1943 aretiran, je sodeloval z OF in KPS ter delal v neki tovarni usnja. Po aretaciji so ga odpeljali v Mauthausen, od tam pa leta 1944 skupaj s skupino talcev v Šentvid pri Ljubljani, kjer so ga ustrelili.  

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.