skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Puška z vžigom na kremen tipa "đeferdar"

železo, medenina, orehovina, biserovina, kovanje, brušenje, graviranje, inkrustacija, dolžina 1317 mm, dolžina cevi 967 mm, kaliber 16,5 mm

Cev je osmerokotna, po notranji strani ožlebljena. Na zgornji strani cevi sta muha in merek, ki ga tvori žleb v pridvignjenem delu na koncu cevi. Na vrhu in na zadnjem delu cevi je gravura cvetnega ornamenta. Vžigalni mehanizem je tipa miquelet, s skromno gravuro vitic. Na ploščici je vrezano število 1864. Branik sprožilca je železen in brez okrasja.  Kopito je iz orehovine, z nasadnikom po celi dolžini cevi. Spodnji del je v celoti prekrit z inkrustacijo iz bisernih ploščic, na nasadniku pa je železna pločevina z gravuro valovitih črt in vrsto biserovinastih ploščic. Del ploščic manjka. Spodnji rob kopita je okovan z medeninastim trakom z gravuro in s preboji. Oblika kopita je kopija oblike italijanskih lovskih pušk iz 18. in 19. stoletja. Cev je na nasadnik pritrjena s štirimi medeninastimi obroči. Na nasadniku in na kopitu je po en železen obroček za jermen. Šibika za nabijanje manjka.
Lit.: V. Čurčić, Glasnik državnog muzeja u Sarajevu, Sarajevo 1943, str. 179-181. Jeličić Janko, Balkanske i orijentalne puške s priborom, Zagreb 2001, str. 57-59.
       Robert  Elgood, Firearms of the Islamic World, London, New York, 1962, str. 96,97.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.