skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Začetki javnega knjižničarstva v Novem mestu

Narodna čitalnica

Narodna čitalnica v Novem mestu je bila kot društvo ustanovljena 23. oktobra 1865 na pobudo zagnanih in narodno zavednih kulturnikov. V njej se je odvijalo kulturnopolitično, narodno in družabno življenje. Njena glavna naloga je bila nuditi svojim članom časopise in knjige v različnih jezikih. Sprva je Narodna čitalnica delovala v zasebnih hišah v mestu, ko pa je bil leta 1885 v Novem mestu dokončan Narodni dom, je svoje prostore dobila v pritličju te stavbe. Poleg tega je prirejala številne zabave s plesom, vsakoletno Vodnikovo svečanost, maškarado, dramske uprizoritve in številne druge prireditve. Prostore Narodnega doma je ponudila v uporabo tudi drugim društvom, ki so takrat delovala v Novem mestu.

Knjižničarstvo v Novem mestu je sicer veliko starejše, kot začetno leto novomeškega javnega knjižničarstva pa štejemo leto 1865.  Druge knjižnice v Novem mestu (frančiškanska, kapiteljska, okrajna učiteljska ipd.) so bile namreč meščanom javno nedostopne. Glavni namen Čitalnice, ki je vseskozi delovala na društveni osnovi, je bil izobraževanje članov. Naloge imenovanega knjižničarja so bile skrb za prirast gradiva, izposoja knjig na dom in v čitalnici ter izdelava kataloga za izposojo in lokalnega kataloga. Čitalniška knjižnica je bila iz leta v leto bolj obiskana in bogatejša po številu in izboru knjig. Leta 1907 je novomeška Čitalnica odprla Javno knjižnico, ki je proti plačilu postala dostopna vsem Novomeščanom, ne samo članom Narodne čitalnice. Čedalje bolj je promovirala časopise in literaturo v slovenskem jeziku. Poleg leposlovja je nabavljala tudi znanstvene in poljudnoznanstvene knjige ter organizirala predavanja. Veliko zaslug za njen uspeh je imel zlasti prof. Josip Germ. Leta 1912 je Čitalnica pristopila k zvezi slovenskih ljudskih knjižnic.

Po šestdesetih letih je leta 1925 Narodna čitalnica v Novem mestu prenehala z delovanjem in prešla pod okrilje sokolskega društva.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.