skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Reka Krka od izvira do izliva na razglednicah Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto

V tokratni izbor starejših razglednic, ki so zagotovo ena izmed najzanimivejših in posledično tudi najbolj iskanih vrst gradiva, hranjenega v novomeški knjižnici v Posebnih zbirkah Boga Komelja, smo uvrstili razglednice krajev ob najdaljši dolenjski reki – reki Krki. Zelena lepotica, ki je med drugim navdahnila dela pesnika Toneta Pavčka in pisatelja Jožeta Dularja, je hkrati druga najdaljša reka, ki teče samo po slovenskem ozemlju.

Na spletnem portalu Kamra je bilo do sedaj objavljenih kar nekaj digitalnih zbirk, ki vključujejo stare razglednice ali fotografije, katerih motiv je med drugim tudi Krka. Tako smo leta 2009 objavili zbirko z naslovom Prav srčen pozdrav iz Novega mesta, leta 2019 zbirko Suha krajina na starih razglednicah, na portalu se od leta 2017 nahaja še zbirka Življenje starega brežiškega mostu ter od leta 2022 zbirka o priljubljenem letoviškem kraju na Krki z naslovom Kopališče in gostišče Grič.

Tako danes kot v preteklosti je bila reka Krka močno povezana s kraji in ljudmi, ki so živeli ob njej. Še v začetku dvajsetega stoletja je na reki delovalo kar 40 mlinov in 24 žag. Za reko, ki kot osrednji vodotok Dolenjske pokrajino razdeli na dva dela, sta značilna precej umirjen tok in temno zelena barva. Največjo posebnost predstavljajo lehnjakovi pragovi, ki jih je na Krki okoli sto. Na ogled vam torej ponujamo najrazličnejše vedute krajev, stavb, mlinov, mostov in kopališč ob reki ter v objektiv fotoaparata ujet življenjski utrip na okoli sto kilometrov dolgi poti od njenega izvira v bližini vasi Krka do izliva v Savo pri Brežicah, kjer reka zaključuje popotovanje po Dolenjskem in prispeva svoj delež vodovja Savi, Donavi in Črnemu morju.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.