skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Rakovniška cerkev Marije Pomočnice

Pot do izgradnje rakovniške cerkve je bila dolga; prizadevanja salezijancev vse od njihovega prihoda so obrodila sadove in končno posvetitev šele 8. septembra leta 1924. Po prihodu v Rakovnik novembra 1901 so sprva eno izmed sob v praznem gradu namenili za kapelo in na oltar postavili Marijino sliko. Njeni častilci so začeli prihajati v ta skromen prostor. Salezijanci so želeli zgraditi veliko večji in dostojnejši prostor za čaščenje svoje zavetnice.

8. decembra 1902, na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, so ustanovili Družbo za zgradbo svetišča v čast Mariji brezmadežni, pomočnici kristjanov na Rakovniku v Ljubljani. Škofijski ordinariat je družbo potrdil 29. decembra istega leta. Član Družbe je lahko postal vsak, kdor je bil pripravljen prispevati vsaj skromen dar za svetišče.

26. aprila 1903 je kanonik Tomaž Kajdiž blagoslovil nov kip Marije Pomočnice, ki so izdelali na Tirolskem. Veliko ljudi se je zbralo za to slovesnost. Igrala je godba in prepevala sta dva zbora. Po blagoslovitvi kipa, ki se je potem selil iz prostora v prostor in končno ostal v pozneje zgrajeni in posvečeni cerkvi, se je začela prva procesija z Marijinim kipom, ki so jo še dolga desetletja izvajali.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.