skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na koncu nazaj na začetek

Na koncu nazaj na začetek

Pogled na ohranjena likovna dela Thee Schreiber Gammelin po besedah akademske slikarke in restavratorke Jasne Radšel razkriva nadarjeno mlado ustvarjalko. Med njenimi prvimi deli – najstarejše ohranjeno je nastalo leta 1922, ko je imela šestnajst let – prevladujejo krajine, motive pa je iskala v okolici doma.

Dela iz leta 1924, na primer risba akta, že pričajo o bolj studioznem pristopu, pod mentorstvom slikarke Henny Deppermann. Lavirane risbe in risbe s svinčnikom iz leta 1928 – takrat naj bi že študirala na akademiji v Stockholmu, dokazano pa je imela tesne stike s slikarko in kiparko Ellen Roosval – kažejo na velik napredek v risbi in poznavanju anatomije. Viden je študijski pristop, ki govori o tem, da je risala pod mentorstvom.

Portret moškega s pipo, ki je nastal leta 1931, ob Theinem prvem obisku Celja, še kaže vplive študijskega pristopa k risbi. Nadaljnja dela iz tridesetih let prejšnjega stoletja, po njeni selitvi v Celje, pa kažejo na popoln preobrat; iz tega obdobja so ohranjene skoraj izključno ilustracije za literarna dela Alme M. Karlin. Pri tem je uporabljala različne slikarske tehnike: akvarel, risbo s svinčnikom, perorisbo, pastel in olje na platnu. Morda ilustracija ni bila njeno močno področje, vsekakor pa je videti, da se kot slikarka ni več razvijala. Morda je prednost pred likovnostjo – pod močnim vplivom teozofije – dala vsebini.

Iz zadnjega obdobja njenega ustvarjanja, v desetletjih po smrti Karlinove, je ohranjenih zelo malo del, med drugim več portretov papeža Janeza XXIII. ter dve krajini – Pečovnik in Baltik –, ki pričajo o tem, da se je vrnila k portretu in krajini iz prvega obdobja svojega ustvarjanja, vendar svojih začetkov ni presegla.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.