skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Krajevna knjižnica dr. Jakoba Zupana, Šentvid pri Lukovici

Občina Lukovica je ob občinskem prazniku 5. septembra 2003 obnovila prostore nekdanjega župnišča in del zdajšnjega Doma krajanov na Prevojah namenila tudi knjižničarski dejavnosti. Ob vseskozi prisotnih šolskih knjižnicah na tem prostoru se je tako v dolino Črnega grabna ponovno vrnila tudi javna knjižnica in to prav v prostore, kjer se je leta 1875 začela ta dejavnost v dolini Črnega grabna, a je žal 1977 zamrla.

Knjižnica se imenuje po dr. Jakobu Zupanu, ki se je rodil 4. julija 1785 prav na Prevojah. Umrl je 6. februarja 1852 v Celovcu. Zelo učen in zanimiv človek, a malo znan med ljudmi.

Zupan je leta 1806 v Ljubljani končal študij teologije in bil 1809 posvečen, nato je nastopil službo kaplana v Šmarju pri Ljubljani. Od 1815 je bil na ljubljanskem bogoslovju profesor za staro zavezo, na liceju pa je poučeval orientalske jezike. Zaradi svojih nazorov o Rimokatoliški cerkvi in odkritega panslavizma ter nerednega opravljanja duhovniške in profesorske službe je prišel v spor s cerkvenimi in prosvetnimi oblastmi ter bil 1835 prisilno upokojen in pregnan v Celovec.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.