skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Guštanj

S prihodom grofa Thurna v letu 1774, postopno preusmeritvijo v jeklarsko industrijo, posodobitvijo proizvodnje in obratov ter izdelavo kakovostnih jekel je guštanjska fabrika močno napredovala. Z rastjo matere fabrike je iz Guštanja nastalo sodobno jeklarsko mesto.

Mesto Ravne na Koroškem. Naše, tvoje, moje mesto.

V mestnem jedru se je ohranil srednjeveški zazidalni raster s prostorom ob Meži, ki je posebna kakovost naselbinskega območja Raven. Ohranjeni so tudi nekateri značilni gabariti. Tradicionalna struktura zgodovinskega mestnega jedra in njegovih podaljškov je najkakovostnejša struktura mesta. Zato se ohranja in prenavlja ter dopolnjuje skladno z načeli varstva in razvoja kulturne dediščine, trajnostno, vendar tudi v skladu z razvojnimi zahtevami sodobnega časa.

V mestno jedro je treba, tako kot v podobna mestna jedra, ki so jih v razvojnem smislu prehitela zunajmestna jedra trgovskih in poslovnih dejavnosti, vnašati drobne, pestre dejavnosti, ki bodo v jedro privabile domačine, obiskovalce pa tudi nove prebivalce.

Struktura je kakovostna, potrebne pa so trajnostne funkcionalne prenove. Dopolnjevati je treba omrežje trgov in poti, tu so še posebno pomembne poti za pešce, vključno z ranljivimi skupinami, in kolesarje. Smiselno je ohraniti sedanjo srednjo gostoto pozidave in prebivalcev.

(Anita Potočnik Slivnik)

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.