skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Limbarska gora

“Lep kos slovenske domovine pregleda bistro oko ž nje. Središče Slovenije, belo Ljubljano, gorski bregovi in skalni robovi,” je v svojem potopisu iz leta 1895 zapisal duhovnik in pisatelj Valentin Bernik, ki je bil duhovnik na Vrhpoljah pri Moravčah. 

Limbarska gora je ena najbolj razglednih gora v širši ljubljanski okolici. Na eni strani se dviguje nad dolino Črnega grabna, kjer danes poteka štajerska avtocesta, na drugi strani nad moravško kotlino. Z vseh strani je lahko dostopna, tudi z avtom. Pogled seže na Kamniško Savinjske Alpe, na Julijce, vse do Triglava, sosednje zasavske in dolenjske hribe in na ljubljansko kotlino.

Na Limbarsko goro vodi več urejenih smeri: iz Moravč, Lukovice, Blagovice, Zgornjih Lok, Spodnjih Lok, Krašnje, Mlinš in Trojan preko Golčaja. Tu poteka tudi odsek evropske pešpoti E6 od Trojan do Limbarske gore. Evropska pešpot E6 je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Laponske – Baltskega morja – Jadranskega do Egejskega morja. Na Limbarski gori se žig E6 nahaja v gostišču Urankar. Tu poteka tudi Rokovnjaška planinska pot, za katero se je ideja porodila Planinskemu društvu Blagovica in je bila svečano odprta leta 1998.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories

Organisation

Partner


Region selection


2008 - 2022 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.