skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Poslednji "stolp" gradu Šilentabor na Pivškem

Fotografiral sem ga poleti leta 1958. Cvetoči lučnik je še poudarjal njegovo ponosno pokončnost. Zdaj ga že leta ni več, zrušil se je sam vase.

Kasneje sem njegovo usodo povezal z Vilharjevo pesniško razlago iz leta 1860. – Silni tabor, silni tabor, kdo te je do tal razrušil, se sprašuje pesnik, in po navedbi več možnih odgovorov, sklene: – Kdor te zidal se potivši, te razrušil kri prelivši! Kmečki upor!?. – Zgodovina meni,  da je mogočni grad, ki so ga   hkrati z velikim protiturškim taborom pozidali v drugi polovici 15. stoletja, okoli leta 1700 hudo stolkla strela, dokončno pa da so ga razdejali Napoleonovi vojaki 100 le kasneje. A zagotovo je pogorel. O tem so še v mojem otroštvu pričala zoglenela žitna zrna, ki so ji krti pririli na površje. Pravili pa so tudi, da so stric Žorčov s Tabra na krtini enkrat našli pravi pravcati cekin.

S Taborskega grebena, kjer je na nadmorski višini 751 m stal grad, je prelep razgled čez Pivško krajino z zaledjem razsežnih snežniških gozdov, pa na Brkine in Kras. Taborski greben je tudi zanimiva kraška razvodnica med Črnim in Jadranskim morjem. (sf)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.