skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Prostovoljno Gasilsko društvo Laško

V Laškem so tržani že zelo zgodaj, nedvomno med prvimi na območju današnje Slovenije, zaznali potrebe in začeli aktivnosti za ustanovitev organizacije za boj z rdečim petelinom, ki je velikokrat povzročal težave in sive lase prebivalcem trga.

Pobudo za ustanovitev organizacije za varstvo pred požari in intervencije ob njih, takrat imenovane požarna bramba, je dal v Laškem trgu leta 1869 laški trgovec in poštar Franc Tieber. Kmalu so ustanovili pripravljalni odbor, v katerem so bili poleg pobudnika še zastopniki laške in krištofske občine: laški župan in predsednik okrajnega cestnega zastopa Konrad Amon, rudniški ravnatelj Karel Heintze, mizar in gostilničar Georg Rosman ter laški nadučitelj Johann Ranner.

Nekega  februarskega dne leta 1869 so se v Karničnikovem dvorcu, imenovanem Štok, danes je to Laški dvorec, v katerem se nahaja Knjižnica Laško, sestali ustanovni člani prostovoljnega gasilskega društva. Sejo je vodil Gustav Ulich, prisotni pa so bili še ustanovni člani: Konrad Amon, Karl Heintze, Georg Rosman (Jurij Rozman), Johann Ranner, Jožef Botz, Matevž Czerny, Jožef Drolc, Franc Divjak, Jernej Kačič, Jakob Laznik, Franc Tieber, Karel Valentinič, Karl Weber, Gustav Weber in Karel Ulaga.

Bili so narodnostno precej pisana druščina, vendar so bili Slovenci, vsaj po priimkih sodeč, v večini. Prvi častni načelnik in blagajnik je postal Franc Tieber. Na naslednjem sestanku 23. 3. 1869 so izvolili vodstvo društva.  Načelnik je postal gostilničar Ivan Povše, tajnik dimnikarski mojster Konstantin Trabb, Otto Withalm, lastnik tovarne cementa v Marija Gradcu in Lahomnem, pa blagajnik.

Lastnik originala je PGD Laško.

Original in besedilo je posredoval Milan Breznikar.

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.