skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Maturanti 4. f razreda na I. gimnaziji v Celju, 1972

Spomini
Od začetnih 24 dijakov, vpisanih leta 1968, je leta 1972 maturiralo 18 dijakov Prva skupna aktivnost, takoj ob začetku pouka leta 1968, je bilo obvezno obiranje hmelja na poljih v Dobrni. Zaradi pomanjkanja obiralcev je bila v akcijo vključena tudi srednješolska mladina. Šolanje je nato štiri leta potekalo po ustaljenih tirnicah, predavanja, utrjevanje snovi, spraševanje in poglobljena priprava na maturo. V zadnjem semestru pred maturo so se začele tudi plesne vaje za t. i. četvorko v Narodnem domu v Celju, ki jo je vodil mojster Simončič. Prihajajoča valeta je bila tudi osnova za številne razgovore o oblekah in seveda o kotiljonih, ki naj bi jih plesalci podarili svojim soplesalkam.

Žal je kmalu po novem letu 1972 dijake pretresla novica o smrti njihove sošolke zaradi srčnega infarkta. Vendar je bila še naprej prva misel uspešen zaključek mature. Najbolj pridni dijaki, ki so imeli odlične ocene, so bili po tedanjih predpisih opravičeni zaključnega zagovora na maturi, zato so bil bolj sproščeni. Končno se je vsem oddahnilo z uspešnim zaključkom, ki so ga okronali z zaključnim izletom po Balkanu. Z vlakom so potovali v Beograd, od tam naprej z avtobusi v Bolgarijo, kjer so v Sofiji opazovali, da so imeli namesto zaves na oknih nalepljen zgolj časopisni papir. Končna postaja je bila Istanbul. Srečanje s tamkajšnjo kulturo je bilo za vse zelo poučno. Med vožnjo s taksijem bi slovenski maturanti skoraj prodali sošolko, ki je bila šoferju všeč. Kakšnih osem celjskih potnikov v taksiju, v ogromni stari ameriški limuzini je šofer vprašal, če mu jo prodajo. Dijaki so smatrali, da gre za šalo, a kmalu spoznali, da misli resno, ko je šofer potegnil na plano šop bankovcev, da bi opravil nakup.

Izlet štirih maturantskih razredov je ostal vsem v dobrem spominu, razen eni dijakinji, ki se je »izgubila«, in s tem vodstvu ekskurzije, povzročila ogromne skrbi. K sreči je policija izgubljeno sošolko našla živo in zdravo, ki je kasneje postala filmska igralka v slovenskem filmu.

Ob 50 letnici mature je bilo 18. maja srečanje maturantov generacija 1968, tedanjih dijakov 4. f razreda 1. gimnazije v Celju v prostorih Hotela Faraon v Celju. Udeležilo se ga je 16 od 18 maturantov, ki so sedaj že skoraj vsi v zasluženem pokoju. Pozdravil jih je sedanji ravnatelj  dr. Anton Šepetavc, ki je zbrane nagradil s priložnostnimi brošurami te izobraževalne ustanove in s CD Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije.

Na fotografiji stojijo z leve v zadnji vrsti: Gabrijel Knez, Božidar Jager Zdenko Zanoški, Matjaž Jezernik, Bojan Ploj, Florjan Peperko, Smiljan Roš, Minja Bajagić, Marjan Šeligo, Rajko Pintar;
v drugi vrsti: Marija Maruša por. Senica, Tanja Jurko por. Bajagić, Melita Kitak por. Bračič, Slavko Basle + 1977, Majda Tavželj por. Anžin, Igor Praznik, Vera Bradač por. v Franciji, Marjana Božič por. Vrhkar, Jožica Tavželj por. Menard, na fotografiji manjka Ivica Katavić;
profesorji v prvi vrsti z leve: Matej Rode, Vanda Kavaš Zyder, Frida Vrbančič, Jožica Dolenšek, Jože Rotar, Vida Pavliha Čot, Ciril Murnik, Marija Knez in Dane Hriberšek.

Prispeval: Božidar Jager

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.