skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Mandolinski krožek v Trnoven, 1925

Mandolinski krožek v Trnovem, 1925

Potem, ko je Italija že kmalu po zasedbi Primorskih krajev in začela omejevati kulturno prosvetno delo, ukinjala slovenska društva in začela prepovedovati uporabo slovenskega jezika, so se ljudje sami začeli organizirati v najrazličnejših oblikah kulturnih dejavnosti. Nastajale so nove manjše skupine  na kulturno prosvetnem in športnem področju. V Trnovem pri Ilirski Bistrici je pred prvo vojno bilo živahno delovalo kar nekaj organiziranih kulturno prosvetnih društev z dvema dvoranama. V vse bolj fašistično nastrojeni Italiji so društva drugo za drugim morala prenehati z delom.

Tudi novo oblikovanim prosvetnim društvom se je slabo pisalo. Okrog leta 1925 je nastal mandolinski krožek v Trnovem, ki pa je že po nekaj letih moral prenehati z delom!

Na sliki, posneti v Trnovem pred prosvetno dvorano, prepoznamo Fani Bizjak Ličan, Vladimirja Polha, Draga Muho in pri basu Borisa Martinčiča. Drugi z desne v zadnji vrsti je Viktor Viko Bobek, kasneje vodja TIGRa na Bistriškem obsojen na drugem Tržaškem procesu in ustreljen 15. decembra 1941 na Opčinah. Sliko hrani Metka Ličan Jereb.

(Vojko Čeligoj, 21.6.16.)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.