skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Franc Šanc (1882-1953), filozofski pisec

Ob obletnici rojstva vam predstavljamo filozofskega pisca Franca Šanca.
Rodil se je pred 140 leti v vasi Javornik pri Svetini, ki je takrat spadala k Laškemu. Po gimnaziji v Celju (dodatno se je zasebno učil hrvaščino, francoščino, ruščino, italijanščino in angleščino) je študiral bogoslovje v Mariboru. L. 1903 je stopil v jezuitski red, študiral v Št. Andražu in v letih 1906–1912 filozofijo v Bratislavi. Nekaj časa je poučeval zgodovino in zemljepis na nadškofijski gimnaziji V Travniku in 3 leta spet študiral bogoslovje v Innsbrucku. Nato je služboval kot profesor filozofije v semenišču v Sarajevu, na redovnem filozofskem zavodu v Zagrebu, v letih 1922–1924 na Gregoriani v Rimu in do leta 1937 spet v semenišču v Sarajevu. Potem se je ustalil v Zagrebu. Bil je član in sodelavec Hrvaške bogoslovne akademije, profesor na novem Inštitutu za filozofijo in od l. 1943 tudi univerzitetni profesor.

Objavil je naslednja dela: Stvoritelj sveta (1935), Previdnost božja v svijetupatrističke filozofije i teologije (1939), Povijest filozofijeI. Filozofija starih Grka i Rimljana (1942), Filozofija srednjega veka (1942). Leta 1928 je v Zagrebu izšla njegova najpomembnejša knjiga Sentetia Aristotelis. V njej je zbral že v revijalnem tisku objavljene članke o Aristotelu. Bil je njegov velik poznavalec in ga je preučeval v originalu. Napisal je tudi veliko drugih filozofskih člankov in ocen, ki jih je objavljal v hrvaških in tujih revijah.

Prof. dr. Branko Bošnjak je v 3. knjigi Povijest filozofije (1993, str. 630) zapisal, da je Šanc izmed vseh filozofov, ki jih je obravnaval v knjigah Povijest filozofije, najobširneje prikazal Tomaža Akvinskega. »Spomnimo se tistih mislecev, ki smo jih srečali: njihovih idealov, njihovih borb, njihovih zmag ob vseh raznih neuspehih, da lahko s še z večjo hvaležnostjo zapišemo njihova imena v svoje srce.« (prevod iz hrvaščine)

Kot slikovno gradivo prilagamo naslovnici Šančevih del Povijest filozofije, ker nam ni znan nobeden izmed avtorjevih portretov.

Vir: Metka Kovačič: Znani Laščani
Slikovno gradivo: Naslovnici Šančevih del (vir: OLX.ba)

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.