skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Lutkarji na učiteljišču v Ljubjani

Nas dijake na  Učiteljišču v Ljubljani so skrbno pripravljali na bodoče pedagoško delo v osnovnih šolah. Vključeni smo bili v vsemogoče dejavnosti, ki naj bi nas usposobile z delo z mladimi. Imeli smo tudi odlične učitelje, mentorje in seveda metodike, kot sta bila razrednika Jakob Bazelj, akademski kipar in Janez Tomšič, metodik.

Gotovo je ena od dejavnosti bila udejstvovanje v lutkovni dejavnosti, z mislijo, da si na vsaki šoli kljub skromnim pogojem, lahko privoščimo vsaj lutkovno dejavnost. S profesorjem Bazljem smo si pri tehničnim pouku izdelali sestavljiv in prenosen oder, oblikovali lutke in že smo lahko pripravili igro ali dve.

Prvi poskusi so bili zelo vzpodbudni. Največ uspeha smo doživeli z lutkovno igrico »Mucolin« Josipa Ribičiča. Nastopali smo na bližnjih šolah, na Taboru smo celo obogatili redno ponudbo prireditev. Tu smo prevzeli redne nastope v okviru nedeljskih matinej!

Literarno nastrojen sošolec Danilo Škulj je celo pripravil tekst za lutkovno obdelavo Martina Krpana in bil pohvaljen za svoje izvirno delo.

Na sliki ena od dveh skupin lutkarjev z ljubljanskega učiteljišča: Bilo je pred 60. leti:

Z leve Ivica Mušič, Ljudmila Podržaj, Majda Pogačar, Tina Šuštar, Dorica Oven, Sonja Srebotnjak in Vera Žagar. V drugi skupini je bilo tudi nekaj fantov pa žal ni ohranjene nobene slike. V ozadju lutkovni oder z našimi lutkami.  (355/vč

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.