skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Gamal Abdel Naser s Titom na kavi v Ilirski Bistrici, 14. maja 1963

Na poti do Brionov se je Predsednik Egipta Gamal Abdel Naser (1918—1970) v družbi predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita (1892—1980) in s spremstvom sredi dopoldneva, 14. maja 1963 ustavil na kavi v mestni kavarni v Ilirski Bistrici. Obisk, ki je trajal le dobro uro je povzročil domačinom veliko skrb in mnoge obveznosti. Kot je navada pri takih obiskih, so na občini za obisk zvedeli šele dan prej pod noč. Lahko si mislite kaj vse je bilo treba postoriti, da tak visok obisk poteka nemoteno in brez nepredvidenih dogodkov. Bistrica je bila na nogah. Čez noč so prebelili celo kavarno in jo temeljito očistili. S stopnišča občinske stavbe so prinesli edini primeren tepih in ga položili od ceste do kavarne. Očitno je bil preozek kot kaže slika še za Tita ni bilo prostora na njem.

Ves prostor od občine do kavarne ter vso cesto so napolnili ljudje, ki so želeli pozdraviti Tita in predsednika prijateljskega Egipta. Sprejem je bil prisrčen brez velikih formalnosti. Oba predsednika so najprej pozdravili šolarji bistriške OŠ in jima s predsednikom občine ing. Ivanom Kukovcem zaželeli prijetno bivanje v Ilirski Bistrici. Nakar so gostje posedli v kavarni in posegli po ponujeni pijači ter si privoščili prisrčen klepet. Nekaj gostilniškega osebja so celo pripeljali iz Hotela Triglav v Kopru.

Iz fotografij ugotavljamo, da so bili med gosti nekateri visoki slovenski funkcionarji kot: Edvard Kardelj, Miha Marinko, Ivan Popit idr.

Obisk je minil kot je bilo predvideno, visoki gostje so po kratkem oddihu Bistrico zapustili. Bistričani so bili veseli, da so pomembne goste primerno sprejeli, da ni bilo kakšne neljube nerodnosti in so se … oddahnili. 256/vč 

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.