skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zvonovi na poti domov ... na Pivki okoli leta 1924

Italijanske oblasti so od Avstrije uspešno izterjale nekaj vojne škode storjene v prvi vojni na ozemlju, ki ga je Italija zasedla. V poštev so prišli kraji, ki so po Rapallski pogodbi pripadli Kraljevini Italiji. Koliko zvonov se je vrnilo nazaj v domače zvonike ni znano. Bila pa je to zelo odmevna propagandna poteza novih gospodarjev.

so redki  fotografski posnetki tega dogajanja. Zvonove so znova vlivali v isti livarni v Vidmu kje so stare zvonove pretopili. Na novo vlite zvonove so po neki logiki razpošiljali po Primorski. Domačini so bili tega nepričakovanega darila veseli in mnogi so pohiteli na zbirno mesto, in so zvonove odpeljali domov.

Pričujoča fotografija prikazuje veselje vaščanov ob vrnitvi zvonov. Okrasili so vozove, zvonove in konje. Bil se dogodek in pol; krivica je bila poravnana vsaj za nekatere. Trije vrnjeni zvonovi na sliki so gotovo bili iz različnih vasi, kar nam daje upanje, da se je še kje ohranila kakšna fotografija.

Žal ne vemo kje bil posnetek posnet. Prosimo bralce KAMRE, če nam pri iskanju podatkov pomagajo. Morda kdo prepozna kakšno hišo na sliki. S prepoznavanjem ljudi bodo gotovo težave. Na sliki je tudi uradni gozdni čuvaj oblečen v značilno italijansko službeno pelerino …  Srečno pri iskanju ustreznih odgovorov.

Hvala za pomoč!

344/vč

Photo

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.