Založniki, tiskarji in izdajatelji razglednic Celja

Prve razglednice s podobami slovenskih krajev iz 80ih in prve polovice 90ih let 19. stoletja so povečini izdajali umetniški zavodi in založniške hiše iz večjih mest Avstro-Ogrske monarhije in Nemčije. Tako so tudi izdajatelji (in založniki) prvih razglednic Celja prihajali iz večjih urbanih središč: Lesk & Schwidernoch in Karl Schwidernoch z Dunaja, Karl Stücker in Carl Otto Hayd iz Münchna, Louis Glaser iz »prestolnice industrije razglednic« Leipziga; poleg naštetih so se v tem času s »kartončki s sliko« pečali še nekateri drugi. Najstarejšo razglednico s celjskim motivom, ki jo hranimo v Osrednji knjižnici Celje, je založil že omenjeni dunajski umetniški zavod Lesk & Schwidernoch. Na podlagi risbe v tehniki barvne litografije izdelana razglednica, ki poleg vedute mesta Celja prinaša še s cvetličnim motivom okrašeni mestni grb, ima v spodnjem delu odtisnjeno tudi številko 248, kar morebiti nakazuje na to, da je bila natisnjena zgodaj, najbrž leta 1892 ali celo že leto pred tem.