Začetki industrializacije Gorenjske na razglednicah

V drugi polovici 19. stoletja je prihod železnice, katere proga je bila leta 1870 speljana od Ljubljane preko Kranja in Jesenic do Trbiža, za današnjo Gorenjsko pomenil veliko spremembo. Krajevne in časovne razdalje med ljudmi so se začele skrajševati in tudi v gospodarstvu so se napovedovali novi časi. V gorenjske kraje je pripeljal prvi vlak ravno v času, ko se je v Evropi v poštnem prometu in komunikaciji začela uveljavljati dopisnica oz. razglednica. Z začetki industrializacije Gorenjske konec 19. stoletja pa je razglednica že postala zelo priljubljen prenašalec podob krajev. Zato so danes stare razglednice dragocen vir za spremljanje razvoja posameznega območja in gospodarskega napredka konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja. Poleg panoramskih in splošnih pogledov na kraj so na razglednicah pogosto izpostavljeni tudi posamezni predeli ali stavbe, ki so bili pomembni za politično, narodno, kulturno, društveno, družabno in tudi gospodarsko življenje.