Neža Maurer

22. december 1930, Podvin pri Polzeli
slavistka, učiteljica, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in prevajalka z izjemnim ustvarjalnim opusom za otroke in odrasle

Neža Maurer, umetnica peresa, ki že 76 let neumorno pesni, piše in prevaja, je v letu 2020 praznovala častitljivih 90 let. S svojim obsežnim literarnim delom se je pomembno zapisala v novejšo zgodovino v slovenskega leposlovja. Najbolj opazna in priljubljena je njena velika pesniška kolekcija, ki obsega več kot po dvajset pesniških zbirk za odrasle in za otroke. Kar 450 njenih otroških pesmi je uglasbenih, na radiu pa je bilo izvedenih že preko osemdeset njenih otroških iger in oddaj. Je prejemnica številnih priznanj, med drugimi nagrade Prešernovega sklada, Groharjeve nagrade za življenjsko delo, naziva Slovenka leta 2008 ter nagrade zlatnik poezije za življenjsko delo leta 2010.