Tovarna železniških vozil Boris Kidrič Maribor

Po osvoboditvi 1945 je podjetje prevzela nova uprava, ki se je soočila z reševanjem nastale situacije po vojni. Pri usposabljanju porušenih objektov za nadaljevanje dela je sodeloval celoten kolektiv in s prostovoljnim delom delavnico ponovno postavil na noge. Proizvodnja je stekla v še večjem obsegu kot med obema svetovnima vojnama, saj v delavnici niso le popravljali in vzdrževali vozil za tirni promet, temveč so jih tudi obnavljali in izdelovali nova. Med novimi proizvodi so bili tudi parni kotli, dvo in štiriosni vozovi, jedilni vozovi, cisterne in vozovi za prevoz gramoza.

1. januarja 1947 je postala tovarna samostojna gospodarska organizacija zveznega značaja pod administrativno-operativnim vodstvom Glavne direkcije železniških delavnic v Beogradu. Delavnica železniških vozil – Maribor je bila ustanovljena po odločbi Ministrstva za promet (Ministarstva saobračaja) v Beogradu, št. 16875, 25. septembra 1947.

21. januarja 1950 je bil izvoljen prvi delavski svet Železniške delavnice Maribor, ki je imel predvsem posvetovalni značaj. 17. septembra 1950 je bilo prvo zasedanje 120-članskega delavskega sveta, na njem je direktor delavnic Franjo Štrucl predal upravljanje podjetja v roke delavcev. Delavnice pa so bile še vedno pod neposrednim vplivom železniške uprave. Leta 1952 so delavnice postale samostojna delovna enota z imenom Delavnica železniških vozil Boris Kidrič, 16. maja 1958 pa se je ime spremenilo v Tovarna železniških vozil (TŽV) Boris Kidrič Maribor.