Sv. Neža, krščanska mučenica in svetnica

Še posebej zgovorna voščilnica iz naše zbirke prikazuje sv. Nežo, svetnico in soimenjakinjo Neže Landergott. Zagotovo to ujemanje ni naključno, kajti Neža Landergott se je rodila 17. januarja leta 1893, dan sv. Neže pa se po cerkvenem koledarju praznuje 21. januarja. S teh podatkov bi se, sledeč srednjeveški krščanski praksi, dalo sklepati, da je bila Neža Landergott krščena prav 21. januarja 1893 in da so jo zato poimenovali Neža. Zahvaljujoč podatkom, ki nam jih je posredoval Nadškofijski arhiv Maribor, pa vemo, da so jo krstili že na dan njenega rojstva. Tako gre njeno osebno ime v prvi vrsti pripisati družinski tradiciji dedovanja imena po staršu, torej mami, in ne po svetniku oziroma svetnici, ki goduje na dan otrokovega krsta.