Šolanje v zbirnem centru Hrastnik

Učenje slovenščine za odrasle je v obsegu 70 ur prva izvedla Revirska delavska univerza leta 1993. V mesecu marcu leta 1994 pa se je v zbirnem centru začelo izvajanje pouka slovenščine za učence od 4. – 8. razreda. Septembra istega leta se je pouk v celoti pričel za vse učence, poučevali so jih »učitelji«, ki so skupaj z otroki pribežali v Slovenijo. Dejansko so bile to osebe brez ustrezne formalne izobrazbe, ki so pouk izvajale v materinščini po bosanskem učnem načrtu in pod mentorstvom pravih učiteljev. Usposabljale so se v Centru za svetovanje otrok in mladostnikov pod pokroviteljstvom organizacije Soroš, kjer so pridobivale nova znanja s področja psihologije, razvoja otrok in njihovih čustev … Pouk je potekal v zbirnem centru v izmeni dopoldne/popoldne, sredstva za plače, najem prostorov v Delavskem domu Hrastnik (za izvajanje pouka učencev višjih razredov) je zagotovilo Ministrstvo za šolstvo, znanost, šport. Nižji razredi so bili kombinirani (1. – 2. razred, 3. – 4. razred, 5. – 8. razred so poučevali predmetni učitelji).