Slikanje bitke pri Visu leta 1866 mu prinese slavo

Med službovanjem pri grofu von Wimpffnu, ki je bil leta 1866 poveljnik parnika na kolesa Stadium, se je Anton Perko 20. julija 1866 znašel na krovu omenjene ladje in sredi največjega spopada na Jadranu, pomorske bitke pri Visu. Viška bitka se je zgodila v vojni med Avstrijo in Prusijo, kateri se je pridružila Italija, ki je v tem spopadu imela močnejše orožje, veliko več lesenih in oklepnih ladij, posledično pa tudi številnejšo posadko. Kljub nasprotnikovi premoči je za avstrijsko stran dobil bitko leta 1827 v Mariboru rojeni kontraadmiral Wilhelm von Tegetthoff (1827–1871), ki še danes velja za enega najboljših admiralov 19. stoletja in je znan po inovativni bojni taktiki in odličnem vodenju.