Začetki šolstva v Šentrupertu in okolici

Za čas pred 18. stoletjem je zelo malo virov o obstoju šol, saj za šolstvo ni bilo posebne skrbi ali javnega interesa. Javne šole so bile redke in so delovale občasno, za šolski pouk je bilo potrebno plačevati. Obstajale so le zasebne šole, ki so navadno delovale na gradovih. Ena takih šol je bila na gradu Rakovnik.
Kot središče veležupnije je Šentrupert gotovo imel tudi svojo šolo. V Šentrupertu je bilo po več duhovnikov in gotovo se je kdo med njimi ukvarjal tudi s poukom mladine. Poleg krščanskega nauka naj bi poučevali tudi branje, pisanje in latinščino. Vsi, ki so poučevali, se za svoje delo niso izobraževali; njihovo znanje je bilo praviloma skromno. Župnikov pomočnik si je z dodatnim poukom izboljšal svoje dohodke.