Prva lokomotiva Ocean in Carl Ritter von Ghega

Razvojna pot Slovenskih železnic vodi preko Habsburške monarhije oz. Avstro-Ogrske, katere del je bila Slovenija do leta 1918. V tem času so Slovenci doživeli začetek in razcvet železnic na Slovenskem.

Za uradni začetek železnice v Sloveniji velja 2. junij 1846, ko je bila odprta železniška proga Gradec-Celje in je prvič zapeljal vlak po slovenskih tleh.

Južna železnica Dunaj-Trst (1841—1857)

Južna železnica je bila dvotirna železniška proga Dunaj–Maribor–Celje–Ljubljana–Sežana–Trst, njena dolžina pa je znašala 577,2 km. Načrtovanje železniške proge od Dunaja proti Trstu so v Avstriji začeli že leta 1837. Leta 1839 je dobil koncesijo za gradnjo proge z Dunaja proti jugu bančnik Georg Sina, toda že 23. decembra 1841 je država izdala dvorni dekret, kar je pomenilo, da bo država sama gradila večje železnice.