Gospodarski kazalci premogovnika, ki je bil v tem obdobju glavni generator razvoja, so se v prvi polovici desetletja izboljšali zaradi več dejavnikov: uvedbe samoupravljanja, prihoda novega vodstva premogovnika z vizionarskim direktorjem Nestlom Žgankom, predvsem pa zaradi zagona izvoznega Novega  jaška Preloge, ki je od leta 1954 izrazito povečal proizvodne zmogljivosti in število zaposlenih. Gradnja na obrečni terasi desnega brega Pake je sicer hitro napredovala, vendar ožje vodstvo premogovnika ni bilo zadovoljno z nastajajočo podobo Novega Velenja po Strmeckijevi zasnovi; čeprav so bila rudarska stanovanja funkcionalna po vseh sodobnih standardih, je bila zunanja estetika tradicionalnih rudarskih kolonij za progresiven socialističen okus vodstva povsem nesprejemljiva.