Povojni entuziazem plesnih zabavnih ansamblov

Preživeli godbeniki Pihalne godbe Premogovnika Velenje so po vrnitvi v normalen življenjski tok takoj prevzeli svoje poslanstvo. Že pred vojno so bili godbeni in tamburaški inštrumenti ter ribiške palice prav v vsakem stanovanju prepoznavni znak rudarskih naselij takrat še premogovnika (Lilijski grič, Glinšekov šaht, Rudolf šaht Perkhaus. Polovica godbenikov iz Pesja in Škal je bila tudi tamburašev, nekaj godbenikov pa je živelo okrog Šmartnega in na Konovem. Šmarškim tamburašem so med okupacijo pobrali vse inštrumente, Godbeniki iz Pesja[1] pa so svoje inštrumente skrili in tako obdržali vso garnituro tamburaških inštrumentov. Pobudnik teh aktivnosti je bil Janko Ulrih, gonilni motor društva DPD Svoboda in potem Vzajemnosti, ko je bila Svoboda prepovedana. Tej zasedbi se je pridružil Zvone A. Grebenšek, sin Viktorja Grebenška, člana godbe in tako začel svojo glasbeno pot; njegov prvi in edini pravi mentor je bil vidni član Pihalne godbe Leopold Planko.

[1] Tone, Jože in Janko Ulrih