Oskrba z vodo nekoč in gradnja vodovoda

Na Rihpovcu so se z vodo sprva oskrbovali s pomočjo studencev v Backovem, v Sebančevi dolini, v Davcu, v Aplenku, v Vrtcu, v Lahovih hlačah, na Meteletovem hribu in Mladem bukovju. 20 metrov pod izvirom v Vrtcu je izvir Pod Štemplemi. Ime nosi po domačem imenu zaselka Rihpovec. Ime naj bi izhajalo po velikih štemljih/štorih, ki so bili nad izvirom. Na območju Rihpovca je še nekaj manjših izvirov, ki pa niso služili za pitje in prehrano, pač pa so se pojavljali ob večjih deževjih, ko se je voda stekala v manjše strugein naprej v večje potoke ter v nekaterih primerih poniknila. Studenci so večinoma služili za oskrbo s pitno vodo in vodo za pranje najbližjim gospodinjstvom. Z njih so vodo nosili v lesenih škafih ali zapletenih steklenicah po 10 in 20 litrov. Za nošenje vode na glavi v škafu je bil v pomoč svitek, ki je blažil težo med glavo in škafom. Zelo vešče ženske, škafa sploh niso držale. Temu se je reklo “nošenje frej rok”.