Dr. Josip (Jožef) Režek (1883 - 1966)

Najmlajši sin Janeza Režka in Katarine Nemanič, Jožef, pozneje dr. Josip Režek, se je rodil 5. marca leta 1883. Po osnovni šoli, v katero je hodil peš v Metliko, je zaradi nadarjenosti nadaljeval šolanje v gimnaziji v Novem mestu. Maturiral je v letu 1903/04. Sprva je študiral na Dunaju, nato pa v Pragi. Na Dunaju je prijateljeval tudi z Ivanom Cankarjem in, kot je sam povedal, »so ga takrat bolj pili kot študirali«.

Njegov študij se je zavlekel tudi zaradi prve svetovne vojne, tako da je diplomiral šele 28. maja leta 1920 na Pravni fakulteti v Ljubljani. Med prvo svetovno vojno je bil na fronti v Dolomitih. Kot pravnika so ga dodelili vojnemu sodišču pri glavnem štabu. Po vojni je bil sprva odvetniški pripravnik v Novem mestu in se je nato kmalu uveljavil kot odličen odvetnik. Na sodišču je zagovarjal tudi mnoge Belokranjce, ki se ga še danes spominjajo. Poročil se je s Pavlo Zurc ter dobil sinova Boruta (ki je tudi postal odvetnik) in Gorazda ter hčerko Juto.

Med letoma 1924 in 1935 je advokat dr. Josip Režek kot pripadnik liberalnega nazorskega kroga županoval v Novem mestu. Na novo izvoljeni občinski odborniki so ga 24. februarja leta 1924 izvolili za novomeškega župana.