Druženje in socialna vloga

Eno prvih društev v Novem mestu je bilo Društvo katoliških rokodelskih pomočnikov, ki ga je leta 1886 ustanovil dr. Josip Marinko. Namen društva je bilo predvsem izobraževanje rokodelskih pomočnikov, hkrati pa je bilo društvo izredno dejavno tudi na kulturnem področju.

Novomeški obrtniki so se v začetku 20. stol. združevali v skupni Obrtni zadrugi svobodnih rokodelskih in dopuščenih obrtov za sodni okraj Novo mesto, ki je štela 399 članov. Zaradi večje učinkovitosti so posamezne stroke obrtnikov začele ustanavljati svoje zadruge. Prvi so se od skupne zadruge skupaj s čevljarji ločili prav mizarji in leta 1908 ustanovili Mizarsko zadrugo za politični okraj Novo mesto, katere prvi načelnik je postal mizar Vinko Umek, podnačelnik pa mizar Jurij Košir.