Lovrišnikova jama

Jama, v kateri je živel Janez Mlinar, se uradno imenuje Lovrišnikova jama. V katastru jam je vpisana pod katastrsko številko 758 in pod imenom Lovrišnikova jama. V kataster je bila vpisana 18. septembra 1990. Nahaja se na nadmorski višini 480 metrov, približno 10 metrov nad cesto, ki pelje iz Zgornjih Kosez proti Pečam. Lovrišnikova jama ima več imen. Domačini jo poznajo pod imenom Zivka (»Ziuka«), najdemo pa tudi zapis Vrišnikova jama ali Urišnikova jama. V tej digitalni zgodbi se uporablja ime iz katastra jam, torej Lovrišnikova jama. Poleg fotografije iz časa, ko je v njej živel puščavnik Janez Mlinar, prispevek vsebuje tudi fotografije jame, kakor je videti danes. Prispevku je priložen tudi članek, ki ga je napisal dr. Franc Osole v reviji Varstvo spomenikov iz leta 1977, ko so jamarji sondirali Lovrišnikovo jamo in v članku zapisali ugotovitve, objavili skico jame in priložili nekaj fotografij.