Lokalno v globalnem: prvič

Na zapuščini zasedbe Rudolfovo so v Novem mestu začele nastajati nove glasbe zasedbe, ki so, vsaj sprva, zavestno oziroma podzavestno sledile zvoku Rudolfovega. »Mi smo skrito gledali, kako so igrali, nato pa šli domov in podobno začeli izvajati doma,« se je spomnil Dušan Prosinečki. V Novem mestu so že začasa aktivnega delovanja Rudolfovega, v drugi polovici sedemdesetih let, začele nastajati nove, sprva kratkometražne zasedbe, kot so bile Zarja, Trio Ragov log, Sence, Naselje, Drugi krog itd., dokler se ni sestala trajnejša lokalna zasedba Drevored, ki je na začetku svoje poti sledila melodiki Rudolfovega. Prvi novomeški glasbeni festivali v drugi polovici sedemdesetih, kot so bili Rock Otočec ’76, Dolenjske Toplice ’77, Folk festival ’78 itd., so se organizirali na podlagi takratne glasbene »baze«, katero je predstavljala zasedba Rudolfovo, ki je vzpodbudila občutno pestrejše popularnoglasbeno življenje.