skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ljubljanska delniška plinarna in njene naslednice

V Slovanski knjižnici, ki deluje v okviru Mestne knjižnice Ljubljana, hranimo veliko število pravilnikov in statutov ljubljanskih gospodarskih korporacij in raznoraznih društev. V tej digitalni zbirki predstavljamo gospodarsko družbo Ljubljansko delniško plinarno in njena Pravila.

Ime in lastništvo podjetja sta se spreminjala, tudi samo podjetje se je moralo prilagoditi času in razvojnim smernicam, da se je obdržalo in je lahko proizvajalo plin. V obdobju med vojnama je delovalo kot Mestna plinarna, od petdesetih let kot Plinarna Ljubljana. Znotraj te je od sedemdesetih let deloval sektor Butan plin. Od 1990 Plinarna skrbi izključno samo še za preskrbo mesta z zemeljskim plinom, vključena je v družbo Energetika Ljubljana.

Ljubljansko plinarno so postavili na nekdanjih Perlesovih njivah ob današnji Resljevi cesti, ki je dobila prav po tej novi tovarni ime Tvorniška ulica (Fabriksgasse). Plinarniški obrat je sezidal in zagnal Ludwig August Riedinger do novembra leta 1861.  Leto in pol pred tem, 31. 3. 1860, je podpisal pogodbo z ljubljansko občino za oskrbo s plinom za 35 let. Po začetku delovanja plinarne je skupaj z družbeniki ustanovil delniško družbo »Laibacher Aktiengesellschaft fűr Gasbeleuchtung«, po slovensko: Ljubljansko delniško družbo za plinsko razsvetljavo. V to družbo so vstopili trgovca Lambert Karl Luckmann (predsednik) in Vincenc Seunig (podpredsednik) ter zvonar Anton Samassa, hotelir in posestnik Andrej Malič in trgovec dr. Nikolaj Recher kot upravni svetniki.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2023 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.