Knjižnica Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko

Ob koncu 19. stoletja se je v Mariboru zaostroval narodnostni boj, v katerem je nemštvo skušalo onemogočiti razvoj mariborskih Slovencev. Štajerski Slovenci so se ukrepom upirali s krepitvijo svojih gospodarskih, kulturnih in političnih organizacij. Primanjkljaj se je kazal na področju znanosti.

Zaradi tega se je 18. marca 1903 devetnajst mariborskih izobražencev odločilo ustanoviti Zgodovinsko društvo za Slovensko Štajersko. Idejni vodja društva je bil dr. Franc Kovačič, ki je zamisel o raziskovanju zgodovine štajerskih Slovencev prinesel iz Rima, kjer je študiral. Raziskovanje v bogatih fondih vatikanske knjižnice, kjer je našel le nekaj gradiva iz Ljubljane, za Štajersko in Koroško pa le nemška dela, mu je nudilo uvid v potrebo po slovenski znanstveni literaturi.