Jurčičevo delo pri Slovenskem narodu in pri hrvaških političnih listih

»Sončni dnevi so napovedovali pomlad. Jurčič je iz Maribora prejel vabilo, naj bi prevzel podlistek v Slovenskem narodu. Mladi politiki, nezadovoljni s hlapčevanjem Dunaju so ustanovili tednik, ki naj bi slovensko ljudstvo peljal iz gnilega močvirja na novo pot napredka, načelnosti, možatosti. Tone Tomšič, Jurčičev rojak iz Dedendola pri Višnji gori, pravnik, ki ni imel sredstev, da bi dovršil študije, je prevzel uredništvo novega lista. Pridružili so se mu nekateri prijatelji, z veseljem se je odzval tudi Levstik. Slovenska njiva je bila preorana, čakala je nove setve. Sveže sape so zavele.«

(Pot desetega brata, str.142)

Leta 1868 so v Mariboru začeli izdajati časnik Slovenski Narod, glasilo mladoslovenske napredne protibleiweisovske opozicije. Ta pomembni dogodek v slovenskem časnikarstvu je odprl Jurčiču nove možnosti na življenjski poti: dobil je priložnost urejanja časopisa, natančneje pisanja podlistkov. Tako je prišel Jurčič v uredništvo mladoslovenskega glasila predstavljat slovensko literaturo v stolpcih novega slovenskega političnega časnika.

Jurčičev dolgoletni prijatelj Fran Levec (1846-1916), znani literarni zgodovinar in učitelj, se je takole spominjal časa, ko se je Jurčič pridružil Slovenskemu narodu:

»V tem je dr. Vošnjak v Mariboru s štajerskimi rodoljubi osnoval »Slovenski narod« in l. 1868 preseli se Jurčič v Maribor k svojemu krajanu in prijatelju Ivanu Tomšiču ter začne sotrudnik novemu listu pisati uvodne članke in feljtone. Toda l. 1870. se spet povrne na Dunaj, kjer je pridno sodeloval pri prvem Stritarjevem »Zvonu«. Ker pa ni imel rednih dohodkov in ker je tudi upanju, da napravi učiteljsko preskušnjo, dal slovo, vzprejme ponudbo hrvaškega domoljuba Ivana Vončine in odide v Sisek, kjer je hrvaška narodna opozicija zoper Raucha izdavala dva lista, »Zatočnik« in »Südslavische Correspondenz«. Zadnjemu listu je bil Jurčič l. 1870. sotrudnik in potem o Praussovi bolezni faktični urednik. Ko dne 24. majnika 1871. leta umrje v Mariboru »Slovenskega Naroda« prvi urednik Ivan Tomšič, pokličejo ga štajerski rodoljubi spet v Maribor, od koder se s »Slovenskim Narodom« jeseni l. 1872. preseli v Ljubljano. Od tega časa je biio življenje in mišljenje njegovo nerazrušno združeno in zvezano s tem listom in z vsakim pravim napredkom v našem političnem, socijalnem in literarnem delovanji. Kaj je bil Jurčič Slovenskemu Narodu zadnjih deset let življenja svojega, to je mnogim izmed nas dobro znano. Njemu je posvetil najboljše svoje moči, a ne vseh svojih močij …«

Iz: Levec, F. (1888): Spomini o Josipu Jurčiči. V: Ljubljanski zvon,  str. 418-429.