Znamenite razstave Boga Komelja

Razstavna dejavnost, ki jo je opravljal Bogo Komelj vsa leta službovanja v knjižnici, je bilo tudi delo, ki ga je opravljal z vso skrbnostjo in osebnim veseljem, kajti zavedal se je, da so knjižnične razstave izobraževalno sredstvo, ki privablja v knjižnico tudi občane, ki sicer ne obiskujejo knjižnic. Z največjo skrbnostjo v hiši in zunaj nje je prikazoval zaklade Študijske knjižnice in tako tudi pritegnil slučajnega obiskovalca v rednega uporabnika knjižnice ali pa darovalca. Pogosto so bile razstave vezane na šolski program in služile kot učilo, če je učitelj vključil obisk razstave v pouk. Preberi več
Razstav, ki so delo Boga Komelja od začetkov študijske knjižnice do leta 1981, je 300 in obsegajo različno tematiko:

• prešerniana
  • vojna tematika (partizanski tisk, obletnice osvoboditve, obletnice SKOJ, KPJ, OF, JLA)
  • dan žena
  • o literaturi (obrtniška, kmečka ipd.)
  • tisk (periodika, socialni tisk, dijaški listi)
  • Trdinovi nagrajenci
  • razstave literarnih junakov (Martin Krpan, Jurij Kozjak)
  • razstave o zgodovini Novega mesta
  • razstave rokopisov, ekslibrisov, razglednic
  • kmečki punt
  • o neuvrščenosti
  • o novomeškem časnikarstvu
  • literatura o samoupravljanju
  • o Dolenjski, o Beli krajini
  • politični, znanstveni in kulturni delavci, pisatelji (skupaj 57 oseb).

V avli Študijske knjižnice ali njeni čitalnici je bilo 206 razstav. Izven Študijske knjižnice pa je bilo 94 razstav, in sicer v: Belokranjskem muzeju v Metliki, Črnomlju, Dolenjskem muzeju, domu JLA, Dolenjski galeriji, Dobrniču, gimnaziji v Novem mestu, izložbah novomeških trgovin, Kostanjevici, Krškem, Krki (avli tovarne), Labodu v Novem mestu, NUK, osnovnih šolah (Bršljin, Grm, Dolenjske Toplice, Šentjernej, Šmarjeta, Škocjan, Trebnje, Žužemberk), Šentjerneju (LK), Študijski knjižnici v Mariboru, Trebnjem (dvorana ObS), salonu v hotelu Windischer in sindikalnem domu.

Darja Peperko Golob

Knjižnica Mirana Jarca, KNJIŽNIČARJI, KNJIŽNIČARSTVO, Komelj, Bogo, RAZSTAVE