Zemljevid  

Žlebičev mlin v Domanjševcih

V Domanjševcih, sredi vasi pri potoku Mala Krka, stoji še danes lesen in delno zidan Žlebičev mlin iz začetka 20. stoletja. Kot poročajo viri, je mlin leta 1901 od tedanjega križevskega duhovnika Janeza (Janoša) Berkeja za šest tisoč kron kupil Franc (Ferenc) Žlebič.

Preberi več

Pred prvo svetovno vojno je bil mlin nekoliko moderniziran, zamenjali so mlinske kamne, pozneje nabavili tudi parni stroj za mlin in krožno žago za žaganje lesa. Po podatkih iz leta 1940 je mlel na leto le dva meseca.

V mlinu so poleg žit začeli hladno stiskati tudi bučno olje. Na vodni pogon so kasneje priključili tudi generator za proizvodnjo električne energije, predvsem za lastne potrebe pri razsvetljavi mlina in stanovanjske hiše. Janos Žlebič je bil vajenec pri očetu, od leta 1938 do 1945 je bil pomočnik v Lutharjevem mlinu na Hodošu, po očetovi smrti pa je med leti 1957 in 1982 vodil mlin v Domanjševcih.  Pri mlinu je imel skromno delavnico, razna orodja in stružnico za les.  Leta 2000 so zamenjali strešno kritino na mlinu, zunanje elemente so popravili in pobarvali. V mlinu so ohranjeni mehanizem, mlinski kamen in vodno kolo. Mlin je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

mlin, MLINARSTVO, potok

Datum objave

06.06.2019 18:59

Zadnja sprememba

06.06.2019 18:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam