skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Peter Lipar mlajši se je rodil 30. decembra 1912 v Mengšu. Izhajal je iz glasbene družine. Ded Matija Lipar, glasbeni samouk, je bil član in občasno kapelnik Mengeške godbe. Leta 1901 je vodenje godbe prevzel oče Peter starejši, šolani organist, ki je bil kapelnik vse do leta 1953. Tudi sin Peter mlajši je svojo glasbeno pot začel v domači godbi. Član je postal z dvanajstimi leti, igral je mali boben in klarinet. Od leta 1928 je občasno že nadomeščal očeta kapelnika. Preberi več
Po končani osnovni šoli v Mengšu se je šolal na gimnaziji v Celju. Med letoma 1929 in 1931 je obiskoval glasbeno šolo Glasbene matice Ljubljana. Nato se je vpisal na Državni (glasbeni) konservatorij v Ljubljani, kjer je študiral kompozicijo v razredu skladatelja Slavka Osterca. Dodatno je obiskoval tudi ure klavirja in violine ter si pridobil široko glasbeno znanje. Študij je končal leta 1937.
Po opravljenem služenju vojaškega roka je Petra Liparja prva službena pot vodila v Kranj, kjer je ostal do konca življenja. Jeseni leta 1938 je prevzel vodenje Glasbene šole in hkrati poučeval glasbo na kranjski Državni gimnaziji. Naslednja štiri desetletja je bilo njegovo življenje ves čas tesno prepleteno z glasbo – delal je kot skladatelj, pedagog, ravnatelj, dirigent, zborovodja in organizator. Ravnatelj Glasbene šole je bil vse do upokojitve konec leta 1972. Šoli je postavil trdne temelje in ji dal neizbrisen pečat. Z rednimi javnimi nastopi učencev je postala prepoznavna doma in zunaj občinskih meja. Kmalu po upokojitvi je njegovo delo prekinila bolezen. Umrl je 13. avgusta 1980 in pustil neizbrisljivo glasbeno sled v Kranju ter v vsem slovenskem prostoru.

Mag. Monika Rogelj: Glasbenik Peter Lipar (1912–1980) in njegove sledi v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstava in zloženka).


Fotogalerija

Informacije

Ključne besede

Glasbena šola Kranj, Kranj, Lipar, Peter, Mengeš, Mengeška godba, SKLADATELJI

Datum objave

12.04.2013 12:54

Zadnja sprememba

30.04.2013 11:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam