Žička kartuzija v prostoru

Zasnova zgornjega samostana, spodnjega samostana in vmesnega dela izhaja iz osnovnih načel redovnega življenja kartuzijanov. Ta so: kolektivna in osebna samota, kontemplacija, nenehno združevanje z Bogom, … Dosegajo jih s popolno odrezanostjo od sveta in z izbiro kraja za postavitev kartuzije, ki to omogoča. Nihče ne sme od zunaj brez dovoljenja prekoračiti meje samostanskega okoliša in njegovi prebivalci ga ne smejo zapuščati. Consuetudines so prva zapisana določila kartuzijanskega reda, izhajajo iz leta 1127, ko jih je zapisal Guigo, peti prior matične kartuzije. Za naselbinsko zasnovo določajo poleg “zgornje” hiše tudi obstoj posebnega, od nje popolno ločenega samostana za brate laike, “domus inferior”, “spodnjo” hišo.